EMD of Branded?

Een EMD of niet? Dat is tegenwoordig toch wel een erg belangrijke vraag, die vooral ook te maken heeft met SEO en hoe de betreffende website hoger in Google te krijgen is.

GoogleLaten we eerst even uitleggen wat een EMD is. Dat staat voor Exact Match Domain. En dat wil weer zeggen dat de naam van de website overeenkomt met het zoekwoord waar je op wilt focussen.

Een voorbeeldje. Als je bezoekers wilt krijgen vanuit Google en Bing, we hebben het dan over organisch bezoek, voor je bedrijf dat aardappelsalade verkoopt, is de beste domeinnaam aardappelsalade. Dat is dus een EMD.

Bezoekers tikken dat woord in in de zoekmachine, en met een beetje mazzel en hard werken, kun je dus bijzonder goed scoren met een dergelijk domein.

De andere kant uit, we hebben het dan over Branded, dan gebruik je de bedrijfsnaam om aardappelsalade aan de man te brengen. Als bijvoorbeeld Aardsal je bedrijfsnaam is, laat je de bedrijfsnaam aardsal.nl registreren.

Hieruit blijkt eigenlijk niet dat je bezoekers binnen wilt krijgen op het zoekwoord aardappelsalade.

hoog ranken met EMD of Branded

Let wel beide is heel goed mogelijk om hoog te laten ranken. Alleen de aanpak zal iets anders zijn en dat komt voornamelijk door de links die door andere geplaatst worden omdat ze jouw bedrijf erg goed vinden.

In het geval van de bedrijfsnaam Aardsal.nl zijn linkteksten die veelvuldig gebruikt worden, www.aardsal.nl, aardsal.nl en aardsal. Dat zijn dus geen zoekwoorden. Dat is ook wat Google eigenlijk wil trouwens, en vandaar de naam Branded.

SEOHoe vaker echter het zoekwoord opduikt in een geplaatste link naar jouw website, hoe hoger Google normaliter de site zal laten ranken. Weet je de domeinnaam aardappelsalade te bemachtigen, bijvoorbeeld de Nederlandse versie, dan zal de linktekst dus veel vaker gebruikt worden als het zoekwoord.

Dat heeft zo zijn voordelen. Aan de andere kant kun je ook weer te veel het woord aardappelsalade krijgen als linktekst, en dat wordt niet echt gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld maar aan een straf in het kader van de bekend Penguin updates.

Met een domeinnaam aardsal.nl zit je daarentegen altijd goed, want dat is de naam van je bedrijf.

Dus zowel een EMD als een Branded domeinnaam hebben mogelijk voordelen. Overigens kunnen Nederlandse EMD’s nog steeds goed ranken, hetgeen door sommigen overigens ontkend wordt.

[wp_ad_camp_1]